Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonların merakla beklediği EYT ile ilgili detayları kamuoyuyla paylaştı.

Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

*Ülkemizin tüm tartışma alalarını, milletimizin her kesiminin sorunlarını çözmüş olarak 2023'e girme kararlılığımızın son örneği olan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenlemenin müjdesi ile sizlerin huzurundayım.

“ÇOK UĞRAŞTIK”

*Kamuoyunda EYT olarak bilinen bu düzenleme, uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Bilindiği gibi, ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmesi hususunda çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz.

*Geçmiş yıllarda gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle kamu bütçesine büyük yük bindiren sosyal güvenlik bütçemizi yönetebilir hale getirmek için çok çalıştık, çok uğraştık.

1999 EYLÜL ÖNCESİ...

*Bizden öncesinde, 1999 Eylül'ünde yürürlüğe giren düzenleme ile atılan adımları, dünyanın ve ülkemizin hakikatlerine uygun şekilde, 2008 yılında daha ileriye taşıdık. Elbette her reform ve düzenleme, yeni tartışmaları da beraberinde getirmiştir.

*Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın epeydir dile getirdikleri talepleridir.

*Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık.

“HESABINI KİTABINI SAĞLAMCA YAPMADAN”...

*Bu yaklaşımımızdaki amaç, asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildi. Tam tersine, 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, ölçüp biçmeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik.

Demirören AVM borçlarını ödemedi: Denizbank'a geçti Demirören AVM borçlarını ödemedi: Denizbank'a geçti

*Büyüyen, gelişen ve kalkınan Türkiye'nin imkanlarının elverdiğini gördüğümüzde de hemen ilgili kurumlarımıza ve arkadaşlarımıza talimatını vererek çalışmaları başlattık…

*Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenleme ile birlikte, artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum.

“HERKES İÇİN GEÇERLİ KILIYORUZ”

*Sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi, eski sistemdeki SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz.

*Bu düzenleme ilk çıktığında ülkemizde 5,6 milyon emekli varken bugün 13,9 milyon emekliye hizmet veren bir Türkiye'ye ulaştık. Her yıl istihdamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak, sosyal güvenlik sistemimizin aktif ve pasif dengesini korumayı başarıyoruz.

YAŞ SINIRI YOK

*Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

*Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı, hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları da yaptık.

'SİGORTA TEŞVİK PRİMİ SAĞLANACAK...'

*Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı'mız, KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor.

*Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. İstihdamın 31,5 milyonu aştığı Türkiye'de her vatandaşımızın tecrübe, bilgi ve emeğine ihtiyacımız var. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Amacımız, emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır.

BAKAN BİLGİN’DEN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “sosyal devlet olma bilinciyle emeğe sahip çıkmaya devam ettiklerini” belirterek, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) meselesini yaş sınırı olmadan çözdüklerini aktardı.

Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

“Geçmişten kalma devasa sorunları bir bir çözmeye, bir sosyal devlet olma bilinciyle emeğe sahip çıkmaya devam ediyoruz. EYT meselesini yaş sınırı olmadan çözüyoruz. Hayırlı olsun.”

İŞTE EYT'DE MERAK EDİLENLER

KİMLER KAPSAMDA?

Türkiye’de emekli olabilmek için üç şart bulunuyor. Prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak… Yapılan düzenleme, şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup prim gün sayısını tamamlayanlar EYT düzenlemesinde faydalanacak.

KURUM AYRIMI OLACAK MI?

Eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için EYT düzenlemesi geçerli olacak.

KAÇ KİŞİ ETKİLENİYOR?

EYT düzenlemesiyle yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkına kavuşuyor.

YAŞ SINIRI VAR MI?

Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

ÇALIŞANLAR NE OLACAK?

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek olanlar için sosyal sigorta prim teşviki getirilecek.

PATRONLAR...

İşverenlere kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi paketini devreye alacak.

Yeni kadroya geçenler ne yapacak?

Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlanıyor.

DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE NE ZAMAN GİRECEK?

Düzenlemenin 2023 yılının başında TBMM’ye sunulması ve ardından yasalaşması bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olacağı tahmin ediliyor.